”Vi har lovat oss att i detta land bygga ett samhälle som är mycket olikt det nuvarande. Vi kämpade för att bli självständiga så att vi skulle kunna göra något för att förbättra vårt folks levnadsvillkor. Nu då vi har tillfälle att börja detta arbete befinner vi oss i en delad värld, där vardera sidan är angelägen om att dra in oss i konflikten för att öka sin egen styrka.
Jag har tidigare sagt, att vi inte tänker låta oss dras in i dessa maktkonflikter; vi är alltför bekymrade över mänsklighetens framtid för att tillåta detta att hända. Den internationella konfliktens intensitet – hettan från det kalla kriget – som gör mäktiga nationer angelägna om att få även ett så nytt och fattigt land som Tanganyika på sin sida, är en följd av det förmätna antagandet på båda sidor att de har utvecklat det perfekta samhällsmönstret. De tror, att allt som behöver göras är att förverkliga detta ’perfekta samhälle’ i alla delar av världen; konflikten uppstår p.g.a. att andra människor lika fanatiskt håller fast vid sin annorlunda version av det perfekta samhället.
Vi tillbakavisar denna inställning.”
……………
Julius Nyerere (1921 – 1999) blev på 1960-talet det självständiga Tanzanias första regeringschef och sedan den första folkvalda presidenten. Han stod för en nationell linje och ansåg att landet skulle gå sin egen väg. Texten här är hämtad från ett tal som Nyerere höll till studenter 1961 och som han kallade Att treva sig fram. Nyerere utvecklar tankegångar som inte minst Indiens Jawaharlal Nehru hade framfört på Bandungkonferensen om att de afroasiatiska staterna inte borde binda sig vid något av de dåvarande supermaktsblocken.
Läs mer om dessa högst aktuella frågeställningar:
De alliansfria staterna och Bandung – BEVARA ALLIANSFRIHETEN