Public service-medierna ska vara oberoende och självständiga i förhållande till såväl stat som andra makthavare, samt politiska och ekonomiska intressen, uppges i sändningstillståndet för både Sveriges television och Sveriges radio.
Yttrandefrihetsgrundlagen ger också samtliga mediebolag långtgående frihet att själva utforma innehållet i sina sändningar. Men detta gäller bara under ”fredliga” och ”normala” förhållanden, förklarar yttrandefrihetsexperten Nils Funcke.
– Vi får inte glömma att SVT och SR är statligt ägda. De är inte statsmedier i samma bemärkelse som när vi ser utsändningar från Nordkorea exempelvis, men man måste ändå göra den distinktionen att det är statliga massmedier, men inte statstelevision, säger Nils Funcke.
Sändningstillståndet och yttrandefrihetsgrundlagen borgar för en oberoende och självständig nyhetsrapportering, men public service-medierna ingår också i totalförsvaret och omfattas därmed av den så kallade lydnadsparagrafen i sändningstillstånden, där bland annat följande anges:
”Om högsta beredskap råder i landet ska SR och SVT utgöra självständiga organisationer med totalförsvarsuppgifter och lyda direkt under regeringen.” […]
Men det är inte enbart i krigstider som regering och riksdag kan komma att påverka nyhetsrapporteringen i public service, menar Nils Funcke. Om statsnyttan anser att det finns ett hot mot Sveriges säkerhet har regeringen möjlighet att ingripa, även om Sverige inte befinner sig i krig. Läs artikel